1 EUR = 4.6365 | 100 HUF = 1.504
Termékeink
Hívjon bátran
Akciók

Megfelelő nyílvessző választása

Megfelelő nyílvessző választása

Írta : Super Administrator [2012-07-02 02:12:54] Megtekintve 30936 alkalommal.

A nyílvessző választása nem egy egyszerű kérdés.
Az íjászkodás kezdetén, ahogy fogynak a vesszőink, és másokat vásárolunk, egyre több típusú, különböző méretű és különböző hegyű vesszőnk lesz. Ha már túl vagyunk a "kezdő íjász" korszakon akkor eljött az ideje, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a helyes vesszők kiválasztására.
Az egyik legfontosabb szempont, hogy egyforma vesszőink legyenek, mindegyik vessző legyen egyforma hosszú, és mindegyik vesszőn egyforma típusú és súlyú hegy legyen,  mert csak tökéletesen egyforma vesszőkkel lehet egyformákat lőni, és így alakul ki, nagyon sok leadott lövés után a megfelelő tapasztalat.
A másik nagyon fontos dolog, miről nagyon sokan beszélnek, de nagyon kevesen értik igazából, hogy miről van szó, az a SPINE értéke a vesszőnek.
A spine érték egy vesszőnek a rugalmasságát/merevségét határozza meg, ezt úgy határozzák meg hogy a vesszőt 26" hosszúságon feltámasztják és közepére 2 font súlyú nehezéket akasztanak. Ebben a helyzetben a vessző meghajlása határozza meg a spine értékét.

 

Nyílvessző spine mérő

Spine érték mérő készülék

Ha alumínium vagy karbon vesszőket használunk, akkor könnyű helyzetben vagyunk, mivel az íjunk ereje és a húzáshosszunk szerint katalógusokból választhatjuk ki a nekünk megfelelő spine értékű vesszőket. Ha viszont favesszőket használunk akkor kicsit nehezebb a vessző helyes kiválasztása. 


A vessző anyaga állatába cédrus, borovi fenyő, vagy esetleg hárs lehet, ezeket 8.2 mm, 8.6 mm, 8.8 mm, vagy 9.2 mm vastagságba gyártják. A hagyományos íjakat használó íjászok a vékonyabb vesszőket kedvelik, a vastagabb vesszőket a vadász versenyeken, vadászatokon résztvevő íjászok használják. A vesszőtest formája is meghatározó lehet (kúpos, dongás, vagy egyenletes testű vesszők léteznek).
A vessző meghajlása (spine) az ablak nélküli íjaknál fontosabb, lövéskor a vessző a megfelelő mértékbe kell meghajoljon, hogy tudjon pályára állni.

Spine értékének hatása a nyílvessző viselkedésére

Spine értékének hatása a nyílvessző viselkedésére (forrás)


Ha túlságosan merev a vessző akkor a vessző vége nekiütközik a markolatnak és ez kidobja a vesszőt, ha túlságosan meghajlik a vessző akkor elmegy oldalra, vagy esetleg el is törhet, és így komolyabb balesetet is okozhat.

A spine értéket további tényezők is befolyásolják, mind például a vessző hossza vagy a hegy súlya. A nehéz hegy lágyabbá teszi a vesszőt, mivel a nehéz heggyel lassabban gyorsul fel a vessző, így több energia halmozódik fel a vesszőtestben, és ennek hatására jobban meghajlik, míg a könnyebb hegy esetében gyorsabban gyorsul a vessző és ezáltal merevebbé válik.

Lényeget leszűrve, eléggé nehéz helyzetben vannak azok akik hagyományos íjakkal és favesszőkkel lőnek. A legjobb megoldás az, ha kipróbálunk több vesszőtípust, különböző hegyekkel, és a számunkra legmegfelelőbbet használjuk.

Sok sikert!

Menü
Új termékeink

Istargami oroszlán bőr karkötő

Az oroszlán az ősidőkben először az erő, a bátorság és a férfiasság szimbóluma volt. Később az isteni eredet, az uralkodásra való rátermettség és a hatalom szimbólumává vált. Mivel a királyt (uralkodó) égi eredetűnek tartották, ezért az oroszlán, a király jelképe is isteni lénnyé, napjelképpé alakult.A sumérok idején két oroszlánt ismertek az égbolton. Az oroszlánpár a páros isteni hatalomnak a földi uralkodópárba való átlényegülését jelképezte. A mezopotámiai UR városában talált legrégibb oroszlános lelet a Kr.e.4.évezredből származik.Az esztergomi páros oroszlánok szimbóluma is a suméroktól ered. Az esztergomi szentély 14 Oroszlánja is a teokratikus hatalom jelképe. Az égi hatalmat az égi oroszlánok sugározzák a Földre, így a földi királyi pár egyenrangúvá válik az égi Isten-Párral.Az esztergomi szentély oroszlánjai az ősi pártus-hun-avar-magyar hagyomány fontos részei.(Az Árpád-házi királyok írásaiban megtalálható az "inter-leones", azaz "az oroszlánok között"kifejezés).A szentélyben a 7 pár, azaz a 14 oroszlán alatt foglalt helyet a királyi család 14 beavatottja (legbölcsebbje), élükön a Nap Fiával, a királlyal. Minden hónapban itt gyűltek össze (a néphagyomány szerint a világ közepén) a királyság égi és földi ügyeiben dönteni, ítélkezni a fényben. Mérete: 15-25cm Súlya: 18-22gr Választható fém: Ezüst, Arany Választható szín: 01. Matt fekete varrott bőr, 02. Matt sötétbarna varrott bőr, 03. Matt világosbarna varrott bőr, 04. Fényes fekete varrott bőr- világosbarna varrással
420,00 Lei