1 EUR = 4.6365 | 100 HUF = 1.504
Termékeink
Hívjon bátran
Akciók

Hogyan válasszunk íjat magunknak?

Hogyan válasszunk íjat magunknak?

Írta : Super Administrator [2012-07-02 02:14:25] Megtekintve 37953 alkalommal.

Egyre nagyobb az érdeklődés az íjászat iránt, és ez köszönhető az új fegyverviselési törvénynek is amely visszasorolta a hagyományos íjakat a sporteszközök kategóriába, ami azt jelenti, hogy semmilyen hivatalos huza-vonát nem kell elszenvedni ha az ember egy íjat akar vásárolni. Az íjpuska, csigás és olimpiai illetve célzóberendezéssel rendelkező íjak vásárlását és birtoklását még mindig törvény által szabályozzák, és engedélyhez kötik.

Tehát ha már íjvásárlásra adtuk a fejünket, néhány jó tanács:

Kinek ajánljuk  - Az íjászatot 8 éves kórtól 100 éves korig mindenkinek, nemtől függetlenül ajánljuk. Kezdő íjásznak erősen ajánlott egy haladó íjásszal kezdeni, ugyanis a helytelenül megtanult és berögződött íjhasználatot később nagyon sok fáradság árán lehet csak korrigálni, tehát jobb egyből helyesen megtanulni íjászkodni.

Íj választás - Az íj választás egy nagyon kényes kérdés, és nagyon sok hibát követnek el főleg a kezdők, amikor kiválasszák első íjukat. A leggyakoribb hibát a saját fizikai erőnlét megbecsülésénél követik el. Ugyanis az íj erősségét nagyon fontos helyesen kiválasztani, mert különben nagyon sok kellemetlenséget, csalódást fog okozni az íjászat és végső soron az íjászatból való kiábránduláshoz vezethet. Az íj típusát illetően, ajánlott egy bevált típust választani, olyant amely elnéző a kezdő hibáival, és bizonyítottan strapabíró, természetesen egy tapasztalt gyártó, íjkészítőmester termékét válasszuk, mert ez garancia a megbízható íjra. Az íjvásárlást nem kell elhamarkodni, ha van lehetőség több íjat is ki kell próbálni több készítőtől, és ha van egy íjász ismerősünk akit megkérhetünk, hogy segítsen íjat vásárolni, az még jobb.

Íj erőssége - A jó választás az, amikor az íjat 30 másodpercig megfeszítve tudjuk tartani, anélkül, hogy a könyökünk vagy kezünk megremegne. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig, több lövést is le tudunk adni az íjjal anélkül, hogy elfáradnánk. Az íjászat helyes elsalyátításához nagy számú lövés leadása szükséges minden edzésen, ha az íjunk túlságosan erős akkor ezt nem tudjuk elérni. Egy túlságosan erős íj, egészségkárosodást is okozhat, izom, ízület, gerinc problémákat idézhet elő, tehát ne essünk túlzásokba az íj erősséget illetően, inkább 2-3 évente cseréljünk íjat, ha már úgy érezzük, hogy a jelenlegi íjunk túl gyenge.
10-12 év alatt mindenképp gyerekíjakat ajánlunk úgy fiuknak mind lányoknak, 12-14 év körüli serdülő fiuknak akik elérik már a 165-175 cm magasságot, lehet választani felnőtt méretű íjat (140 cm fölötti méretben) 28-30# erősségben. Lányoknál ugyanebben a korban még a 28# erősségű és gyengébb íjakat ajánljuk.
Felnőtt férfiaknál sem ajánlunk 35-40# erősebb íjat a kezdetekben, még akkor sem ha úgy gondolja, hogy ennél erősebbel is elbírna. Próbálja naponta több százszor kihúzni, és hamar rájön, hogy kezdetnek ez is elégséges.

Jó íjászkodást!   

Menü
Új termékeink

Istargami oroszlán bőr karkötő

Az oroszlán az ősidőkben először az erő, a bátorság és a férfiasság szimbóluma volt. Később az isteni eredet, az uralkodásra való rátermettség és a hatalom szimbólumává vált. Mivel a királyt (uralkodó) égi eredetűnek tartották, ezért az oroszlán, a király jelképe is isteni lénnyé, napjelképpé alakult.A sumérok idején két oroszlánt ismertek az égbolton. Az oroszlánpár a páros isteni hatalomnak a földi uralkodópárba való átlényegülését jelképezte. A mezopotámiai UR városában talált legrégibb oroszlános lelet a Kr.e.4.évezredből származik.Az esztergomi páros oroszlánok szimbóluma is a suméroktól ered. Az esztergomi szentély 14 Oroszlánja is a teokratikus hatalom jelképe. Az égi hatalmat az égi oroszlánok sugározzák a Földre, így a földi királyi pár egyenrangúvá válik az égi Isten-Párral.Az esztergomi szentély oroszlánjai az ősi pártus-hun-avar-magyar hagyomány fontos részei.(Az Árpád-házi királyok írásaiban megtalálható az "inter-leones", azaz "az oroszlánok között"kifejezés).A szentélyben a 7 pár, azaz a 14 oroszlán alatt foglalt helyet a királyi család 14 beavatottja (legbölcsebbje), élükön a Nap Fiával, a királlyal. Minden hónapban itt gyűltek össze (a néphagyomány szerint a világ közepén) a királyság égi és földi ügyeiben dönteni, ítélkezni a fényben. Mérete: 15-25cm Súlya: 18-22gr Választható fém: Ezüst, Arany Választható szín: 01. Matt fekete varrott bőr, 02. Matt sötétbarna varrott bőr, 03. Matt világosbarna varrott bőr, 04. Fényes fekete varrott bőr- világosbarna varrással
420,00 Lei